Bruceloza svinja

Brucelozu svinje uzrokuje preteženo Brucella suis, rijeđe B. abortus i B. melitensis. Bolest se uglavnom širi pripustom, dakle, pri prirodnoj oplodnji, ali se svinje mogu inficirati još i zagađenom hranom i kroz kožu. Veliku ulogu u širenju ima nerast, koji spermom izlučuje brucele i unosi ih u spolne organe krmača. Od bruceloze mogu oboljeti svi uzrasti svinja, premda su spolno zrele svinje prijemljivije za bolest. Zaražena krmače izlučuju veliku količinu brucela u okolinu mokraćom, plodnom vodom, lohijama i iscjetkom iz spolnih organa, zatim posteljicom i pobačenom prasadi, ali se brucele, također, izlučuju u okolinu iz puklih čireva na koži.

Znakovi (simptomi)

Zaražene svinje ne ugibaju, već mahom pobacuju od 60. do 90. dana bređosti. Brucele se tri mjeseca nakon infekcije nalaze u krvi (septikemija) i tada dospiju u gotovo sve tjelense organe. Neposredno prije pobačaja krmača je nemirna, neraspoložena, ne jede, hoda ukočeno, ima oteklo vime i stidnicu, a može se pojaviti i proljev. Poslije pobačaja zaostaje posteljica i razvija se upala maternice s posljedičnom neplodnošću (sterilitetom). U nerasta nastaje upala muda, obično s jedne strane, pa stoga im je plodnost smanjena, a oni su ujedno izvor zaraze za krmače. Osim spomenutih znakova bolesti, u svinja može doći do upale zglobova i stvaranja apscesa po nogama (zbog čega šepaju), nadalje do upale u području kralješnice (zbog čega hodaju ukočeno). Bruceloza svinja dijagnosticira se serološkom pretragom krvi, koja je obavezna za rasplodne svinje.

Liječenje

Bruceloza svinja se ne liječi.

Preventiva

Prije unošenja nerasta ili krmače u zdravi uzgoj potrebno je provesti serološku pretragu krvi na brucelozu i tek nakon negativnog nalaza staviti svinju u uzgoj. Nađe li se u kojem uzgoju brucelozne svinje, treba sve životinje neškodljivo ukloniti i provesti temeljitu dezinfekciju. Pašne svinje bi se mogle inficirati na paši brucelozom od zečeva i različitih drugih životinja ili glodavaca, pa stoga valja i njih serološki kontrolirati na brucelozu. Rasplodne svinje treba svake godine jednom godišnje pregledati serološki na brucelozu.

Zarazne bolesti

Izvor: Rupić, V. (1986): Veterinar u kući, 1. dio

Dodatne informacije:

- Pravilnik o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje Bruceloze svinja (B. suis)(NN 86/12)