XI. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ O MEDITERANSKOJ SVINJI

sus_admin
17
Oct
2022
simpozij
17 Oct, 2022
Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske je sudjelovao na „XI. međunarodnom simpoziju o mediteranskoj svinji“ koji se održao od 11 do 14. listopada 2022. godine u Olympia SKY Resortu u Vodicama.

Skup se po prvi puta održao u Republici Hrvatskoj te je jedini međunarodni znanstveni skup iz područja svinjogojstva koji je organiziran u Hrvatskoj. Na skupu su bili prisutni predstavnici Ministarstva poljoprivrede, HAPIHa, akademske zajednice, udruga uzgajivača koji se bave uzgojem autohtonih svinja, te sponzori i pokrovitelji.

„Međunarodni simpozij o mediteranskoj svinji“ pokrenuli su stručnjaci i znanstvenici iz nekoliko mediteranskih zemalja koji su željeli organizirati redovite susrete na kojima bi razmjenjivali iskustva, rezultate istraživanja i projektne ideje o različitim aspektima domaćeg svinjogojstva. Cilj simpozija je odgovoriti na potrebe razvoja i poboljšanja ekstenzivnih sustava proizvodnje lokalnih pasmina svinja, učiniti ih učinkovitijima uz očuvanje kvalitete proizvoda, zaštitu okoliša i promicanje gospodarskog i društvenog razvoja lokalnih zajednica iz kojih potječu.

Glavne teme simpozija bile su:

  • Uzgoj životinja i genetika
  • Proizvodni sustavi, hranidba i okoliš
  • Zdravlje životinja, fiziologija, dobrobit i reprodukcija
  • Kvaliteta mesa i proizvoda, inovacije i sljedivost
  • Društveno-ekonomski aspekti