19. GODIŠNJA REDOVNA SKUPŠTINA SUS-a

editor
28
Feb
2024
28 Feb, 2024
U petak, 23. veljače 2024. godine u Virovitici u restoranu Lord, održana je 19. godišnja redovna skupština Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Skupština je održana u nazočnosti predstavnika regionalne i lokalne samouprave (Ispred Ministarstva poljoprivrede skupštini su prisustvovali Zdravko Tušek, državni tajnik, Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, Sanja Kolarić Kravar,  načelnica sektora  u upravi za stočarstvo i kvalitetu hrane, ispred Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice Marijo Klement, zamjenik župana, Sanja Kirin, voditeljica odsjeka za gospodarstvo i Bojan Mijok, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu te direktor Viroexpa; ispred HAPIH-a, Dragan Solić , načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje,  Mladen Škiljević, rukovoditelj Odjela za svinjogojstvo i Marija Špehar, Savjetnica ravnatelja za znanost i istraživanje, ispred hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović, predsjednik odbora za svinjogojstvo) predstavnika akademske zajednice profesora Dubravka Škorputa i profesora Zorana Lukovića, Predsjednika svinjogojskih udruga Mirjane Bilović, Sonje Fažon, Dobromira Čovića, Gorana Janče, Vlade Biškupa, Marijana Lučića i Stjepana Kušeca te članova svinjogojskih udruženja. 
Predsjednik Saveza Damir Jagić naglasio je kako je svake godine sve teže održati svinjogojsku proizvodnju, a pojavom Afričke svinjske kuge koja se pojavila 26. lipnja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Brodsko-posavskoj županiji te Osječko-baranjskoj županiji svinjogojska proizvodnja još je više u padu. Trenutno na terenu nema zabilježenih novih slučajeva ASK kod domaćih svinja, ali svakako se i dalje treba pridržavati svih biosigurnosnih mjera koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede. Također je naglasio da će Savez  i Ministarstvo poljoprivrede zajednički pokušati pronaći adekvatna rješenja kako bi se uzgajivači na područjima gdje se pojavila Afrička svinjska kuga mogli nastaviti baviti svinjogojstvom što prije.
Državni Tajnik, Zdravko Tušek rekao je da se ministarstvo odavno opredijelilo da je svinjogojstvo važan sektor te je do sada u svinjogojski sektor uloženo 120 milijuna eura, znatno više nego u druge sektore. Podsjetio je i da je država tijekom korone i zbog rata u Ukrajini izdvojila 25 milijuna eura za svinjogojce, kako bi lakše prebrodili te krize. No, priznao je treba riješiti problem zajedničkog nastupa svinjogojaca na tržištu. Istaknuo je i da su u pripremi novi programi financiranja razvoja svinjogojstva i nove mjere koje će uzdići svinjogojstvo.


Nakon završetka skupštine uslijedilo je druženje uz zajednički ručak.


Ove godine sponzori skupštine bili su Schaumann agri d.o.o., Likra premiksi d.o.o., Patent Co, Veterinarska stanica Varaždin, Bio pfarm vet digital, Sano i Tvornica stočne hrane d.d. – Čakovec.