Dalibor Vrček novi predsjednik saveza udruga uzgajivača svinja

U subotu, 20. studenog 2021. godine, održana je 16. godišnja izborna skupština Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja. Skupština je održana u nazočnosti predstavnika regionalne i lokalne samouprave, predstavnika akademske zajednice te članova svinjogojskih udruženja dok je Skupštini također prisustvovala i Ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Za novog predsjednika uzgojnog udruženja izabran je Dalibor Vrček, vlasnik obrta Vrček iz Varaždinske županije, čija moderna svinjogojska farma posluje po principu samoodrživosti. Novoizabrani predsjednik Udruge zahvalio je kolegama na ukazanom povjerenju te istaknuo sljedeće:  “Dobro poznajem biznis u stočarstvu i svinjogojstvu i želja mi je da svi skupa razmišljamo korak dalje od primarne djelatnosti, u smjeru ulaganja u proizvodnju hrane i prerade, koja su razvojna i profitabilna za hrvatsko svinjogojstvo“.

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, tom je prilikom istaknula: „Bilo mi je važno danas biti ovdje i dati osobnu podršku hrvatskim svinjogojcima. U proteklom je razdoblju uslijed pandemije COVID-19, poremećaja povezanih s afričkom svinjskom kugom te porastom cijena stočne hrane za sektor svinjogojstva bilo osigurano 30 milijuna kuna pomoći, a ovoga tjedna je Europska komisija odobrila program pomoći hrvatskom stočarstvu vrijedan 171 milijuna kuna pomoći, putem kojeg je osigurano još 35 milijuna za proizvođače tovnih svinja te 30 milijuna za uzgajivače krmača. Uz to, svinjogojskom sektoru će trajno pomoći povećanje sredstava za dobrobit životinja, kao i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja na oranicama“.  Ministrica poljoprivrede je također dodala kako je na traženje Hrvatske povećana gornja granica potpora unutar produženog Privremenog okvira za mjere državnih potpora, čime se proizvođačima daje određeni oblik sigurnosti i mogućnost pravovremenog planiranja proizvodnje.”