EFSA upozorava na afričku svinjsku kugu

Kako bi se zaustavilo širenje afričke svinjske kuge (ASK) diljem Europe, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH) ponovno provodi kampanju podizanja razine svijesti o ovoj bolesti pogubnoj za domaće i divlje svinje te poziva uzgajivače svinja na oprez. Partnersku podršku kampanji pruža i Središnji savez udruga uzgajivača svinja.

Budući da izbijanje epidemije ASK-a, za koju ne postoje ni lijek niti cjepivo, može nanijeti značajnu gospodarsku štetu, pravovremeno prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje slučajeva od ključne su važnosti za suzbijanje ove bolesti. U okviru kampanje EFSA zato želi ponovno skrenuti pozornost uzgajivačima svinja i subjektima koji se bave stočarstvom na to kako mogu izbjeći kontaminaciju i zaštititi poljoprivredna gospodarstva i stoku, prepoznati simptome bolesti te u slučaju sumnje na zarazu prijaviti je nadležnim institucijama. Cilj je na ovaj način ojačati mogućnosti ranog otkrivanja bolesti i produbiti razumijevanje o potrebnim biosigurnosnim mjerama.

Afrička svinjska kuga brže se širi ljeti uslijed većih migracija životinja pa tako i pojačane aktivnosti divljih svinja, zatim većih migracija ljudi zbog turizma i posljedično povećanog prometa hranom koji donosi turizam. Kako ljetni mjeseci obično povećavaju rizik od pojave ove bolesti, i kampanja je usmjerena na podizanje svijesti u razdoblju od srpnja do listopada.

Iako u Hrvatskoj ova bolest nikada nije zabilježena, ona zajedno s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Grčkom, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Srbijom i Slovenijom čini „ugroženu regiju” zbog njihove blizine zemljama u kojima je prisutna afrička svinjska kuga. Pojačan oprez potreban je jer su ove godine slučajevi već zabilježeni u Bugarskoj, Estoniji, Italiji, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

Sve informacije kako prepoznati, spriječiti i prijaviti slučajeve ASK-a pronađite na mrežnoj stranici: StopASF.

Materijali

Infografika
Plakat_01
Plakat_02
Plakat_03
Pozadina kampanje