Održano 15. Savjetovanje uzgajivača svinja u RH

28 i 29. svibnja 2019. godine u Topuskom (hotel Top – Terme) održano je 15. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj. Organizatori savjetovanja su novoosnovana Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS). Pokrovitelj događanja je Ministarstvo poljoprivrede, dok je supokrovitelj Sisačko-moslavačka županija – županija domaćin. Pozdravnu riječ s osvrtom na sadašnju situaciju u svinjogojstvu Republike Hrvatske te općenito na stanje poljoprivrede održali su predsjednik SUS-a gosp. Goran Jančo, predstavnik HPK gosp. Stjepan Kušec, pomoćnica ravnatelja HAPIH-a gđa. Ivanka Rukavina, ravnatelj HAPIH-a gosp. Krunoslav Dugalić koji je istaknuo niz mjera koje provodi resorno ministarstvo u cilju pomoći stočarima i župan Sisačko moslavačke županije gosp. Ivo Žinić koji  je istaknuo da je svinjogojstvo nekada bilo najrazvijenija poljoprivredna grana županije.  Ulazak RH u EU uveo nas je na otvoreno konkurentnije tržište u kojem se ne možemo boriti ponudom jeftinijeg proizvoda, ali kvalitetom i prepoznatljivošću istog svakako imamo mjesto na tržištu EU i šire. Cilj županije je nizom aktivnosti koje provodi  vratiti mlade  u ruralna područja Sudionici savjetovanju ima su priliku čuti 12 tematskih izlaganja koja obuhvaćaju sva važna područja svinjogojske proizvodnje za uzgajivače i ostale sudionike čiji je posao vezan za svinjogojstvo. Sva izlaganja su objavljena u Zborniku Savjetovanja.

Prvog dana savjetovanja održana je i  panel rasprava na temu Proizvodnja vlastite električne energije putem solarnih panela. Sudionici panela su bili pomoćnik ministra poljoprivrede gosp. Krešimir Ivančić, Uprava za ruralni razvoj te potpredsjednici Saveza gosp. Vlado Biškup i gosp. Stjepan Kušec.  Gosp. Biškup je aplicirao na navedenu mjeru M4.1.3.  te je iznio svoja iskustva.

Gosp. Ivančić je u više navrata istaknuo kako je osigurano dovoljno  novčanih sredstava za mjeru M 4.1.3., i da još jednom poziva sve uzgajivače da apliciraju na ovu mjeru uz obavezno prethodno konzultiranje sa HEP-om na svom području – važno je znati da li HEP otkupljuje struju na pojedinom  području te posebne uvjete koje HEP traži, a nisu navedeni u natječaju… npr. obveza postavljanja panela na južnoj strani objekta,…

Odličan odaziv naših uzgajivača, novih i dugogodišnjih sponzora savjetovanja, prisutnost predstavnika velikih proizvodnih sustava, predstavnika mesne industrije, profesora predavača naše akademske zajednice, djelatnika državnih  institucija u   poljoprivredi i našeg resornog ministarstva  dokazuje da uvidom u postojeće stanje svinjogojskog sektora u RH, razmjenom iskustava, novim dostignućima u svinjogojstvu regije i šire, prijedlozima za dalje i mogućnostima koje se nude kroz EU fondove, mjere i programe koji kreira i provodi Ministarstvo poljoprivrede u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i legislativom EU da je ovo savjetovanje središnji stručno edukacijski skup u našoj zemlji.