Burzovni tjedan 11.10.2018 – 17.10.2018

Aktualna bazna cijena tovljenika: € 1,27 (- 0,05)
Aktualna bazna cijena rasplodnih krmača: € 1,04 (+/- 0,00)

EU tržište svinja: Trajno bogata ponuda i pritisak na cijene

Niti u ovom tjednu se ne nazire kraj pritisku na cijene koji traje već tjednima i nije netipičan za ovo doba godine. Opet prednjači Njemačka, glavna svinjogojska zemlja u EU, s padom cijena od -4 Centa. Neslužbeno se doznaje da je pad cijena inicirala klaonička industrija utječući na otkupne cijene. Iako se na tržištu mesa govori o smirivanju situacije, narudžbe koje dolaze od strane klaonica i prodavača su uvredljive. Na raspoloženje na tržištu negativno opet utječe afrička svinjska kuga koja i dalje uzima maha u populaciji belgijskih divljih svinja.

Trenutno se radi na pokušaju rješavanja svinjskog mesa iz Beligije, pa je tako cijena svinjske lopatice iz Belgije pala na samo 60 Centi! Više se ne može govoriti o klasičnim tržišnim odnosima između ponude i potražnje.

I u Austriji je situacija ista kao i u EU. Ne uspijevaju se u željenom vremenu plasirati svi dijelovi trupa. Ponuda je 10% veća od prosjeka. Zbog toga je od strane kupaca došlo do zahtjeva o snažnijem padu cijena nego na referentnom njemačkom tržištu. U očekivanju stabilizacije tržišta, zabilježen je pad cijena od -5 Centi.

DI Raimund Tschiggerl