Održano14. Savjetovanje uzgajivača svinja u RH

29. i 30. svibnja 2018. godine u hotelu Picok u Đurđevcu održano je 14. Savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj. Savjetovanje je održano u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) i Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i supokroviteljstvom Koprivničko – križevačke županije. Na otvaranju Savjetovanja prisutnim sudionicima obratili su se ravnatelj HPA doc.dr.sc. Zdravko Barać, predsjednik SUS-a Goran Jančo dr.med.vet i predsjednik Odbora za svinjogojstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori gosp. Stjepan Kušec. Ispred domaćina grada Đurđevca prisutnima je dobrodošlicu zaželio gradonačelnik Hrvoje Janči, mag.educ., a ispred Koprivničko-križevačke županije prisutne je pozdravio župan Darko Koren, ing.građ. koji je istaknuo uspjehe svinjogojaca iz svoje županije na prošlogodišnjoj Državnoj stočarskoj izložbi u Gudovcu. Uz izvještaj o mjerama koje Ministarstvo poljoprivrede provodi, a vezane su za svinjogojsku proizvodnju, Savjetovanje je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak dipl. ing. agr. Sudionici Savjetovanja imali su priliku čuti 14 izlaganja koja su tematski pokrivala najvažnija područja za uzgajivače svinja. Ista su objavljena u Zborniku predavanja.

Novina i centrali događaj ovogodišnjeg Savjetovanja je održana panel rasprava na temu “Domaća svinjogojska proizvodnja – prilike i prepreke“. Sudionici panela bili su predstavnici velikih svinjogojskih sustava, malih i srednjih proizvođača svinja, klaoničke industrije, proizvođača pršuta, trgovačkih lanaca te predstavnici Ministarstva poljoprivrede i HPA. Ispred proizvođača i samog Saveza sudionik panela bio je predsjednik Goran Jančo. U zanimljivoj raspravi iznijeta su stajališta svih sudionika u lancu proizvodnje svinjskog mesa. Kroz raspravu se došlo do zaključaka kako je za boljitak svih sudionika u navedenom lancu potrebno raditi na uspostavljanju poslovnog povjerenja te intenziviranju međusobne komunikacije. Sudionici su se složili da će nastaviti slične rasprave kako bi iznašli konkretne prijedloge za poboljšanje međusobne suradnje.

Izuzetno dobra posječenost od strane uzgajivača i predstavnika svih subjekata koji su uključeni u svinjogojsku proizvodnje, podrška naših vjernih sponzora čiji se broj iz godine u godinu ponovo povećava, te kvaliteta održanih izlaganja koja prate razvojne trendove u svim segmentima proizvodnje dokaz su nama organizatorima da ustrajemo u održavanju ovog događaja uz podizanje kvalitete iz godine u godinu.

Posebna zahvala sponzorima 14. Savjetovanja uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj.